Medische Encyclopedie – Apotheek Fokkesteeg – Nieuwegein

Apotheek Fokkesteeg

Uw apotheek in Nieuwegein! Persoonlijk, betrokken en deskundig!

Apotheek Fokkesteeg is gevestigd op de Zoutkamperschans 2 te Nieuwegein. Er is een nauwe samenwerking met de huisartsen en andere disciplines van gezondheidscentrum de Schans. Daarnaast wordt er op inhoudelijk en logistiek vlak nauw samengewerkt met apotheek Vreeswijk. Wij bieden u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen.
Op onze website en app kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg. Ook kunt u bij ons terecht via telefoon, mail of persoonlijk contact in de apotheek.

Zoutkamperschans 2,   3432TZ Nieuwegein
Tel:  (030) 606 33 99  /   Email: info@apotheekfokkesteeg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

amfotericine B

Amfotericine B is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij spruw en schimmel- en gistinfecties.

Wat doet amfotericine B en waarbij gebruik ik het?

Spruw (Candida-infectie in de mond)

Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt. Spruw komt nogal eens voor bij jonge baby’s, maar kan ook bij volwassenen optreden.

Verschijnselen
U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft verder vrijwel geen klachten.

Oorzaak
Bij mensen met een verminderde weerstand kan de gist een infectie veroorzaken. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Baby’s krijgen vaak spruw omdat de aantallen bacteriën en schimmels, die van nature op de huid en de slijmvliezen voorkomen, elkaar nog niet voldoende in evenwicht houden bij pasgeborenen.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.

Uw arts kan afhankelijk van de uitgebreidheid van de infectie amfotericine B voorschrijven. Het kan ook uit voorzorg worden toegepast bij HIV- of aidspatiënten of bij mensen die cytostatica bij kanker moeten gebruiken of die moeten worden bestraald.

Werking
Amfotericine B doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist.  Een kuur van 1 tot 4 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond) . “

Schimmel- en gistinfecties

Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature op de huid en slijmvliezen voorkomt. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals HIV- of aidspatiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten, kan een schimmel of gist veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen.

Werking
Amfotericine B bestrijdt schimmelinfecties, zoals de Candida-gist. Het wordt gebruikt bij een infectie in mond, maag en darm. Ook om deze te voorkomen bij verzwakte personen.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en zeer zelden diarree

  Deze klachten gaan meestal vanzelf over.

 • Huiduitslag

  Dit kan wijzen op overgevoeligheid (zie Zeer zelden), maar dat hoeft niet.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van de tong. Dit merkt u doordat de tong pijnlijk en opgezwollen is en praten en slikken moeilijk worden.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Gele verkleuring van de tanden

  Dit kunt u verwijderen door de tanden goed te poetsen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen kunt u benauwd worden of krijgt u een gezwollen gezicht, tong, lippen of keel. Of u kunt een ernstige huidaandoening krijgen met blaren op de huid. Stop in deze gevallen met dit medicijn. Waarschuw direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

  Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dit daarom altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik amfotericine B gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen en niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'Samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Ciclosporine, een medicijn tegen ontstekingen. De combinatie kan uw nieren beschadigen. Uw arts kan een ander medicijn kiezen of uw nierfunctie extra in de gaten houden.
 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Geef door aan uw trombosedienst dat u amfotericine B gebruikt.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De combinatie kan extra schadelijk zijn voor uw nieren. Overleg hierover met uw arts.
 • Buiktyfusvaccin-capsules. Amfotericine B maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met amfotericine B. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met amfotericine B? Neem dan contact op met uw arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Bij spruw: houd de drank enkele minuten in de mond en slik het daarna door. De drank kan dan ook in de keel en slokdarm werken. Spoel uw mond niet na.
 • Bij infecties van maag en darm of om een infectie te voorkomen mag u de drank direct doorslikken.

Wanneer?
Verdeel de dosis zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect. Bij 2 keer per dag: 's ochtends en 's avonds na de maaltijd. Bij 4 keer per dag: na de maaltijden en voor de nacht.

Hoelang?
Maak de hele kuur af voor een goed resultaat. In het algemeen duurt een kuur 1tot 2 weken. Dat hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Stop of onderbreek de kuur niet. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen, dit betekent nog niet dat alle schimmels of gisten zijn verdwenen.